top of page

Kdo mi skutečně pomůže v kuchyni aneb malý inventář


Jaká je vaše kuchyně? Cítíte se v ní dobře? Máte všechny praktické pomocníky a jiné doplňky? Nové trendy ve stolování vás nechávají chladnými? Máte-li pocit, že máte vše vyřešeno, budiž vám to ze srdce přáno a nemusíte tento článek již dále číst. Chcete-li však pátrat po nových nápadech a inspiracích, čtěte dále.

Bez klasiky to nepůjde

Ať již jste moderně či tradičně orientovaní, doplňky do kuchyně jako klasická souprava nádobí vás nemine. To ovšem neznamená, že i zde nelze experimentovat nebo vnášet nové nápady, jak bude uvedeno dále v textu. Soupravou míním talíře hluboké i mělké, velké i malé, hrnečky, podšálky, sklenice i mísy.

Ti z nás, kdo nedají dopustit na babičkovskou školu, vlastní samozřejmě ještě velký a malý porcelánový servis. Jakkoliv totiž ve všedních dnech vystačíme s obvykle užívaným nádobím, sváteční pokrmy při svátečních příležitostech nás skoro hlasitě žádají, abychom pro ně použili sladěný a vkusný porcelánový, či jiný servis. Ten v plné verzi zahrnuje i polévkovou mísu, omáčník, máslenku, cukřenku, konvici i speciální dezertní talířky a je následovaný servisem kávovým či čajovým. Ano, chvála starým časům. Otázkou je, zda si to občas nepřipomenout.

Bez nádobí a doplňků stolování se neobejde ani asketický stoik a naopak

Základní výbavu kuchyně, bez které bychom se skutečně neobešli, tvoří standardně sada sklenic, hlubokých a mělkých talířů, několik mís a misek i hrnků na kávu či čaj. Chceme-li rozšířit pole svých možností a stolování si více užít, pořídíme si i další typy sklenic pro různé nápoje, kterých existuje mnoho variant. Moderní stolování a sklenice k sobě prostě patří. Kromě sklenic na víno, šampaňské a sekt můžeme vlastnit také sklenice na longdrinky nebo v některých případech i na kořalku.

K tomuto výčtu přidáme karafu na vodu, dekantér nebo džbánek na nápoje či misku na müsli. Chceme-li si styl stolování skutečně osvěžit, lze si dopřát i široké talíře na pizzu, speciální misky na zmrzlinu nebo stylovou misku na ovoce. Tá se bude krásně vyjímat svým dekorem, pro který byla speciálně vybrána.

Hrnce a pánve jsou grunt

Každý, kdo má rád poctivé domácí teplé jídlo a není skalním vyznavačem nízkokalorických salátových pokrmů, či stabilním příznivcem zmrzliny, by si bez hrnců a pánví v kuchyni těžko mohl poradit. Hrnců je v každé domácnosti skutečně potřeba celá řada a pořizují si je i ti nejasketičtější jedlíci.

Hrnce velikostně počínají rendlíkem, zvětšujícími se přes hrnec na polévku, hrnec na maso a tlakový hrnec, nabývají výsledného objemu zvícího mnoha litrů pro velké návštěvy. U hrnců je však velmi sympatický fakt, že se u nich dá plně využít matrjoškový efekt skládání.

Zlaté dno

Hrnce v potřebnosti následují v těsném závěsu pánve, které rovněž tvoří páteř našeho kuchyňského vybavení. Existují varianty vyráběné z různého materiálu, máme pánve s teflonovým povrchem, pánve z oceli, litiny a nerezu i pánve železné kované.

Nejvyužívanějším druhem je samozřejmě pánev klasická kulatá, kterou lze použít k přípravě většiny jídel. Oblíbená je i pánev grilovací, materiálově posílená pro výdrž vysokých teplot. Výhodou další pánve, kterou je rozšířená pánev wok, je čistota a úspornost při pečení, tuk stéká vždy dolů. Menu si můžeme rozšířit užitím pánve na sázená vejce, palačinky či lívance, typicky zvanou jako lívanečník.

Inu, kvalitní hrnce a pánve jsou to, čemu se v přísloví říká, že má vždy zlaté dno a nemusí to platit pouze pro řemeslo. S klasickými hrnci a pánvemi bychom si pochopitelně nevystačili a tak přichází ke slovu i zapékací miska, kvalitní pekáč i forma na pečení, nevyhnutelně v několika tvarových variantách podle příležitostí a oblíbenosti.

Tiší pomahači

Řeč je pochopitelně o doplňcích do kuchyně, kdy nám tito malí, tiší a často námi zbytečně pozapomenutí pomocníci mohou podstatně ulehčit práci. Někdy se jedná o věci známé, ale čas od času lze narazit na přínosné domácí pomahače. Mezi obecné praktické pomůcky řadím přehledný regál na koření, kvalitní lis na česnek a zejména kvalitní louskač ořechů - těch, kteří si snadno poradí s vlašskými ořechy, nebývá mnoho.

Osobně oceňuji také možnost využívání termoláhví, funkčně vytvarovaných servírovacích kleští, zdobiček na cukroví a malých forem na pečení, které se odlišují od běžného standardu stromečků i novoročních prasátek, jejichž období nám právě nastává. Jsem vděčná také za pomocníky v podobě všestranných kráječů navržených pro několik rozdílných druhů potravin, držáku na utěrky i odměrky, kde jsou jmenovitě vyznačeny objemy a váhy nejčastějších surovin. Výčet pomocníků ještě nemohu ochudit o zátky, náhradní víka, zavírací spony, které někdy neskutečně poslouží i zabrání mnoha potenciálním katastrofám.

Moje tipy na nejlepší doplňky do kuchyně

Ocenění si zasluhují výrobci, kteří navrhují produkty nejen s ohledem na poměr ceny a kvality, ale i s vážným zřetelem na jejich praktické užívání a podle potřebného účelu pomůcku tvarově přizpůsobí. Lze si tak pořídit šikovné odkapávače na nádobí, dávkovače na saponáty, všemožné držáky i různé chrániče. Potěší i funkčně navržené struhadlo z kvalitního materiálu.

Mými favority v oblasti kuchyňských doplňků jsou tito 3 šampioni:

Kvalitní nástroj na krájení dortů, ať již se jedná o dlouhý nůž či speciálně navržený rozdělovač dortů. Lopotivé a často krizí končící pokusy dort rozříznout a naporcovat vyvolávají u oslavenců smíšené pocity a my jim dort pořizovali proto, aby se cítili báječně.

Varná konvice s termostatem úžasným způsobem zjednoduší přípravu pokrmů, u kterých se vyplatí pečlivě rozlišovat teplotu vody.

Kvalitně navržená forma na pečení dortu či velikonočního beránka, ze které lze pečivo hladce vyklopit a výsledné dílo tak nemusí být retušováno nemalým množstvím polevy.

Přeji vám ze srdce, abyste i Vy objevili pro vás ty nejlepší kuchyňské pomůcky a doplňky.


45 views
bottom of page